Το καλύτερο, για να αφαιρέσουμε πιο εύκολα ακαθαρσίες από τα χαλιά, θα ήταν να τις προλάβουμε πριν ξεραθούν πάνω στο ύφασμα, και στη συνέχεια ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Βήμα 1ο: Όταν λοιπόν πετύχουμε το σκυλάκι ή τη γάτα μας εν ώρα δράσης, χρησιμοποιούμε αρκετό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υγρασία. Αυτό το κάνουμε μέχρι το χαρτί να βγαίνει στεγνό.
Βήμα 2ο : Σε αναλογία 2 προς 1 ψεκάζουμε χλιαρό νερό και λευκό ξύδι, πολύ καλά έως τη ρίζα του πέλματος, χωρίς όμως να ποτίσει. Το αφήνουμε για 5’ και πάλι με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα απορροφούμε όσο γίνεται καλύτερα.
Βήμα 3ο: Παίρνουμε μαγειρική σόδα σε σκόνη, ρίχνουμε πάνω στον λεκέ και στη συνέχεια, αφού έχουμε καθαρίσει τον ψεκαστήρα, φτιάχνουμε ένα διάλυμα με :
- 1 φλυτζάνι οξυζενέ
- Μισό κουτ. γλυκού διάφανο υγρό πιάτων
- Ανακατεύουμε καλά και αφού δοκιμάσουμε σε ένα σημείο του χαλιού ότι δεν ξεβάφει, ψεκάζουμε καλά πάνω στον λεκέ και τη μαγειρική σόδα, μέχρι να ποτίσει καλά.
Βήμα 4ο: Με μια μικρή βούρτσα, τρίβουμε το σημείο και το αφήνουμε να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει απορροφάμε με την ηλεκτρική σκούπα τη σόδα σε σκόνη και ξεβγάζουμε τοπικά πολύ καλά με νερό και με μια πετσέτα ταμπονάρουμε. Στεγνώνει καλά και σε λίγες ώρες είναι έτοιμο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Θα προσέξετε πολύ, το μίγμα σόδας – οξυζενέ, να ΜΗΝ ακουμπήσει στο ξύλινο πάτωμα, τα πλακάκια ή το μάρμαρο, γιατί μπορεί να κάνει ζημιά.
Ακουμπήστε το σε σημείο ακίνδυνο ή βάλτε ενα παλιό πατάκι από κάτω.
Παρ’ όλα αυτά, είτε ο λεκές επιμένει είτε όχι, καλό θα ήταν τα χαλιά σας, να έχουν και μια επαγγελματική αντιμετώπιση στο μέλλον.
Τα Ταπητοκαθαριστήρια Κολιγιώτης είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή.