τηλ.: 26510 77170

Η φλοκάτη ή αλλιώς βελέντζα είναι ένα ολόμαλλο χειροποίητο είδος τάπητα. Άκρως υγιεινή, λόγω του μαλλιού των προβάτων, είναι αρκετά ζεστή γι αυτό και ο κόσμος την  χρησιμοποιούσε σαν σκέπασμα. Παρ’ όλα αυτά όπως και τα υπόλοιπα είδη χρειάζονται σωστή συντήρηση και καθαριότητα. 
Κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
  1. Κατά η διάρκεια του χειμώνα κ όσο έχετε στρωμένες τις φλοκάτες σας, καλό θα ήταν να τις αερίζετε και να τις τινάζετε στο μπαλκόνι σας μια μέρα με ήλιο. Με αυτό το τρόπο βοηθάτε
α. να φύγει η περίσσεια τρίχα της
β. να φύγουν τα περιττά σκουπίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό της 
γ.  να αναζωογονηθεί  το πέλμα της
δ. μπορείτε να τις αφήσετε για λίγη ώρα στον καθαρό αέρα να αεριστούν και να εξαλειφθούν τυχόν μικρόβια και μικροοργανισμοί.
        2)  Αν θελήσετε να τις αποθηκεύσετε καλό θα ήταν να το κάνετε σε σωστά διαμορφωμένο χώρο, χωρίς υγρασία και μυρωδιές. Για περισσότερες συμβουλές αποθήκευσης μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για σωστή αποθήκευση των ειδών σας. 
       3) Πολλοί χρησιμοποιούν τη ναφθαλίνη για την αποφυγή του σκόρου, για όσο διάστημα τις αποθηκεύεται, ΑΛΛΑ η ναφθαλίνη είναι χημικό το οποίο πολλές φορές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία κάποιων ανθρώπων. Σε επόμενο άρθρο, θα σας δώσω χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση φυσικών τρόπων αποφυγής σκόρου.
        4) Το πλύσιμο της βελέντζας στο σπίτι είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς βαραίνει πάρα πολύ με το νερό και καμιά φορά δε μπορεί να γίνει και καθόλου στον χώρο σας.

 

Στα Ταπητοκαθαριστήρια Κολιγιώτης το πλύσιμο της φλοκάτης σας γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς πλένεται  κανονικά σε ειδικό πλυντήριο, με χρήση απορρυπαντικού και μαλακτικού για απομάκρυνση λεκέδων, άσχημων οσμών και για την ανανέωση του μαλλιού για πέλμα πιο απαλό. Τα χρώματά της διατηρούνται ζωντανά και οι φλοκάτες σας θα γίνουν σαν καινούργιες όπως όταν τη πρωτοπήρατε από τον αργαλειό της γιαγιάς.
 Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.